10 Ιαν 2015

Σαουδική Αραβία: Μαστίγωμα σε… δόσεις για τον μπλόγκερ που «προσέβαλε το Ισλάμ»


Ο 32χρονος Μπαντάουι, ιδρυτής του site «Ελεύθεροι Σαουδάραβες Φιλελεύθεροι»

Τζέντα, Σαουδική Αραβία
Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι που είχε καταδικαστεί για προσβολή του Ισλάμ υποβλήθηκε πριν λίγες ώρες στις πρώτες 50 μαστιγώσεις δημοσίως, ένα μόνο μικρό μέρος από τις συνολικά 1.000 βουρδουλιές που αναμένεται να δεχτεί ως μέρος της τιμωρίας του.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο 32χρονος ακτιβιστής υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις μπροστά από ένα τέμενος στη Τζέντα, ενώ για τις επόμενες 19 εβδομάδες θα υποβάλλεται σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα, προκειμένου να συμπληρωθεί η τιμωρία των 1.000 βουρδουλιών που του είχε επιβληθεί πέρσι.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία να αναιρέσει την ποινή των 1.000 μαστιγώσεων ως «απάνθρωπη και αναχρονιστική», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι που ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να επανεξετάσει την υπόθεσή του.

Ο μπλόγκερ είχε ιδρύσει την απαγορευμένη σήμερα ιστοσελίδα «Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο», όπου είχαν αναρτηθεί άρθρα που ασκούν κριτική σε σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας όπως ο Μεγάλος Μουφτής, ενώ η ιστοσελίδα σε κάποια άλλα σημεία της επέκρινε θεσμούς όπως τη θρησκευτική αστυνομία ή τα σχολικά βιβλία. Επίσης ο διάλογος για θρησκευτικά θέματα ήταν ανοικτός σε όλους τους χρήστες.

Ο Μπαντάουι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2013 σε επτά χρόνια κάθειρξης και 600 βουρδουλιές, όμως στο εφετείο η ποινή έγινε ακόμη αυστηρότερη: οι 1.000 βουρδουλιές που προαναφέραμε, καθώς και πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ριάλ, ήτοι περίπου 192.000 ευρώ.

«Είμαι απολύτως σοκαρισμένη. Πώς είναι δυνατόν να πάρεις μια ποινή που είναι ήδη σκληρή και να την κάνεις ακόμη σκληρότερη; Η νέα ποινή είναι εξοντωτική και φοβάμαι για τη ζωή του άντρα μου», είχε πει πέρσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η σύζυγος του Μπαντάουι, Ενσάφ Χαϊντέρ που έχει διαφύγει στον Καναδά με τα τρία παιδιά τους.

Οι εισαγγελικές Αρχές είχαν ζητήσει ο Μπαντάουι, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, να δικαστεί με βάση μία πρόσφατη, εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία περί αποστασίας, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τη θανατική ποινή. Η πρόταση απορρίφθηκε. Τελικά ο ακτιβιστής κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για «διάπραξη εγκλημάτων μέσω του Διαδικτύου» και για «απείθεια προς τον πατέρα» κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα στη Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας