6 Δεκ 2014

Η Τρόικα σκοτώνει τη βιομηχανία


Είναι γνωστή η μάχη επιβίωσηςπου δίνει η ελληνική βιομηχανία, σε μια περίοδο που η ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού ιστούέχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, υπό το βάρος της κρίσης σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος ενέργειαςσυγκριτικά με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, την στιγμή μάλιστα που οι ανταγωνιστές μας απολαμβάνουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και χαμηλότερα επιτόκια ;
Σε αυτή τη δύσκολη και άνιση μάχη, όπως αποδεικνύεται τον τελευταίο χρόνο δεν είναι μόνη της. Έχει σύμμαχο την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με εντολή του πρωθυπουργού παίρνει σιγά –σιγά μια σειρά από μέτρα, με σημαντικότερο όλων τα μειωμένα τιμολόγια για την ΥΤ.

Η πρόσφατη μελέτη της RolandBerger απέδειξε με ατράνταχτα στοιχεία ότι όσοι επικαλούνταν, με πρώτη την Τρόικα, τα στοιχεία της Eurostat για να δείξουν ότι η ελληνική βιομηχανία πληρώνει την χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είτε παραπλανήθηκαν ή εξυπηρετούσαν άλλες σκοπιμότητες.

Και θα περίμενε κανείς μια διαφορετική κατανόηση, όταν μέλη της τρόικα είχαν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης όταν στις χώρες τους λαμβάνονταν μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, με συγκεκριμένα ευνοϊκά πακέτα, που μετριούνται σε δις ευρώ,. Όταν λοιπόν στην Ελλάδα μιλάμε για μέτρα υποπολλαπλάσιου κόστους, δε νοείται να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, για τα ίδια μέτρα που όχι απλά ισχύουν σε άλλες χώρες, αλλά συναποφασίστηκαν από τα στελέχη της τρόικα.

Ωστόσο κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να εγείρουν ζητήματα. Όπως για παράδειγμα για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία εδώ και 4-5 χρόνια.

Είναι πλέον σαφές ότι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός έως ότου άλλοι παίκτες αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό καύσιμο της πατρίδας μας το λιγνίτη και στα νερά. Άρα είναι νομοτελειακό, και το ξέρει η Τρόικα ότι για να υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά επιβάλλεται η λήψη ρυθμιστικών μέτρων, όπως οι δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής. Και ουδείς νομιμοποιείται να αποκλείσει την βιομηχανία από την συμμετοχή της στις δημοπρασίες με τους ίδιους όρους που ισχύουν νόμιμα στη Γαλλία.Δύο μέτρα και σταθμά δεν μπορούν να ισχύσουν.

Και δεν είναι μόνο το ΝΟΜΕ. Κάποιες πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει καταγγελίες και να μπαίνουν προσκόμματα σε σχέση με τα τιμολόγια ρεύματος της ΥΤ.Πρέπει να γίνει σαφές από την κυβέρνηση στην Τρόικα ότι τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια είναι το σωληνάκι με το οξυγόνο που κρατάει στη ζωή σήμερα τη βιομηχανία και δεν είναι διαπραγματεύσιμη η κατάργηση τους.

Ως ΕΒΙΚΕΝ επιμένουμε. Το διακύβευμα είναι η ίδια η έξοδος της χώρας από την ύφεση, για την επίτευξη της οποίας η διατήρηση και ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους – και όχι μόνο – αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμεμε κάθε μέσο στην επαπειλούμενη αποβιομηχάνιση της χώρας. Και πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις πλευρές, ακόμη και στην πλευρά των δανειστών και των εκπροσώπων τους της Τρόικα ότι η βιομηχανία δε θα ανεχθεί φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης και διαφορετικών μέτρων και σταθμών, σε σχέση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας