6 Δεκ 2014

Περισσότερες από 72.000 αιτήσεις για τις 100 δόσεις σε μία εβδομάδα

Περισσότερες από 72.000 αιτήσεις για τις 100 δόσεις σε μία εβδομάδα
Ρυθμίστηκαν χρέη 800 εκατ. και εισπράχθηκαν 12 εκατ. ευρώ - Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για το ΥΠΟΙΚ

Να προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις σπεύδουν περίπου 8.000 οφειλέτες του Δημοσίου κάθε μέρα. Αν και ο ρυθμός των αιτήσεων πέφτει αισθητά τα Σαββατοκύριακα (που είναι κλειστά τα λογιστικά γραφεία) από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη που μας πέρασε είχαν κάνει αίτηση περίπου 72.000 φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 1 στους 3 έχει ζητήσει να μεταφέρει και τη ρύθμιση που ήδη είχε, στις 100 δόσεις. Συνολικά ρυθμίστηκαν χρέη 800 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν «προκαταβολές» 12 εκατ. ευρώ (ως πρώτη δόση μέσα 3 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο περίπου 11.000 ευρώ χρέος σε κάθε αίτηση. Φαίνεται δηλαδή ότι οι περισσότεροι ρυθμίζουν σχετικά μικρές οφειλές, κάτω από 15.000 ευρώ, που δικαιούνται τις 100 δόσεις. Από τις πληρωμές φαίνεται ότι η «μέση δόση» που επέλεξε να πληρώσει κάθε οφειλέτης διαμορφώνεται σε περίπου 170 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν ως μάλλον ενθαρρυντικά αυτά τα πρώτα τα στοιχεία, προκειμένου να μπορέσουν να πείσουν την Τρόικα πως η ανταπόκριση του κοινού θα είναι τέτοια ώστε να αποφευχθεί νέα υστέρηση εσόδων.

Το καθοριστικό στοιχείο όμως που θα κρίνει την τύχη της ρυθμίσεως παραμένει αν οι οφειλέτες θα μπορέσουν να παραμείνουν συνεπείς στις δόσεις και στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά την υποβολή της αιτήσεώς τους, όπως προβλέπει το νέο σύστημα πληρωμής οφειλών ή αν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και το μέτρο θα ναυαγήσει.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας