14 Δεκ 2020

Πρωτοχρονιά με… εμβόλιο: Πιθανόν στις 2 Ιανουαρίου στην Ελλάδα




Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών, ωστόσο η έλευση του νέου έτους φέρνει τη μεγάλη ελπίδα για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.



Η Ευρώπη που εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από τον κορονοϊό, αναμένει ως "μάνα εξ΄ ουρανού" την έλευση του εμβολίου προκειμένου να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα ισχυρό τείχος απέναντι στη φονική νόσο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer και αμέσως θα ξεκινήσει ταυτόχρονα η μεταφορά του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα εξετάζεται και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna Inc. για το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 12 Ιανουαρίου. "Ο Άγιος Βασίλης έχει ένα πράγμα στο σάκο του: Εμβόλια", είχε πει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε το εμβόλιο υπολογίζεται πως θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 2 Ιανουαρίου και λίγες ημέρες μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα 1018 κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα έχουν δημιουργηθεί. Επίσης ανάλογες προετοιμασίες θα γίνουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να εμβολιαστούν πρώτοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Τέλος Δεκεμβρίου έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα

Οι συσκέψεις τόσο στο Μαξίμου, όσο και στα υπουργεία υγείας και Ψηφιακής πολιτικής είναι συνεχείς, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει οργανώσει ποτέ η χώρα. Ήδη ο χάρτης με το που θα δημιουργηθούν τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμος και προχωρούν σε όλους τους δήμους οι εργασίες για τη διαμόρφωση των συγκεκριμένων χώρων προκειμένου να είναι έτοιμοι στο τέλος του μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά την πορεία των προετοιμασιών που γίνονται, με στόχο να μην χαθεί καθόλου χρόνος από την στιγμή που η χώρα μας παραλάβει το εμβόλιο και οι διαδικασίες να είναι ταχύτατες.

Παράλληλα, στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να εμβολιαστούν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό "διαβατήριο", στην μετά – κορονοϊού εποχή. "Eφ’ όσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που μας έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ξεκινήσουμε πια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού" είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.
Τρεις τρόποι για το ραντεβού με το εμβόλιο

Τρεις θα είναι οι τρόποι που θα μπορούν οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Το επόμενο διάστημα γι’ αυτό τον σκοπό θα είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα, επίσης θα δημιουργηθεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, ενώ θα υπάρξουν και συγκεκριμένα κέντρα σε όλη την χώρα, που θα εξυπηρετούν όσους επιθυμούν να κλείσουν ημερομηνία για τον εμβολιασμό με φυσική παρουσία.


Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας ετοιμάζει το emvolio.gov.gr. Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Πιερακάκης που μίλησε στο ράδιο "Κ" η διαδικασία θα είναι ιδιαιτέρως απλή " Η πλατφόρμα θα μοιάζει πάρα πολύ με τις αντίστοιχες πλατφόρμες που μπορεί κανείς να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Δηλαδή εμείς θα κλείσουμε τα δύο ραντεβού εξαρχής με βάση τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι πολίτες -τη διαθέσιμη διεύθυνση που έχουμε- στα διάφορα συστήματα του κράτους".

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση, αλλά και τους λοιμωξιολόγους, είναι οι επιφυλάξεις που διατυπώνει ένα σημαντικό ποσοστό για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό. Σύμφωνα με την πρόσφατη μέτρηση της Alco για το Open το 42% δήλωσε πως θα περιμένει λίγους μήνες, το 33% απάντησε πως θα το κάνει αμέσως και το 19% τόνισε πως δεν εμβολιαστεί καθόλου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως στη χώρα μας η κατάσταση των αρνητών του εμβολιασμού είναι καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. "Ας μην γελιόμαστε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των ζωών μας στα χέρια μας και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, από το να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού, θα έλεγα, του παγκόσμιου πληθυσμού" είπε ο πρωθυπουργό σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha επαναλαμβάνοντας πως θα κάνει πρώτος μαζί με την οικογένεια του το εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας