25 Μαρ 2020

Χανταϊός: Νέος ιός στην Κίνα – Ήδη ένας νεκρός (video)




Μπροστά σε μία νέα απειλή φαίνεται να βρίσκεται η Κίνα. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όχι όμως από κορονοιό, αλλά από τον Χανταϊό hantavirus. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 πρόκειται για έναν ιό ο οποίος προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας βρισκόταν στο λεωφορείο το οποίο εκινείτο στην επαρχία Γιουνάν, όταν έπεσε νεκρός. Από την νεκροψία προέκυψε ότι είχε προσβληθεί από Χανταϊό. Αμέσως οι αρχές έβαλαν σε καραντίνα τον οδηγό και τους 32 επιβάτες του λεωφορείου.

Οι Αρχές της Κίνας δήλωσαν πως «Έχει βρεθεί θετικός στον χανταϊό. Άλλοι 32 άνθρωποι στο λεωφορείο εξετάζονται» χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
Αναστάτωση στην Κίνα

Η εξέλιξη αυτή, την ώρα που η Κίνα αίρει σταδιακά τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης λόγω κορονοϊού, δημιούργησε αναστάτωση στην ασιατική χώρα, ωστόσο επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν είναι ένας νέος ιός και σπάνια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.



Το κοινό χαρακτηριστικό του Χανταϊού με τον Κορονοιό, που μεταδίδεται από τα τρωκτικά, είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική αντιική θεραπεία και η θνησιμότητα είναι εξαιρετικά υψηλή.


«Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια»

Σύμφωνα με τη NY Post η επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh, αναφέρει σε ποστ της στο Twitter: «Ο χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», ενώ διευκρινίζει: «Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια».



«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» τονίζει το CDC, συμπληρώνοντας ότι μπορεί επίσης να προέλθει από δάγκωμα ποντικιών. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού και είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια και πονοκέφαλος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας