27 Ιαν 2020

Η Καλή Μέρα Από Το Πρωί Φαίνεται»- Μύθος ή Αλήθεια;



Αν παρομοιάσουμε τον εγκέφαλο μας με ένα δάσος, τότε η κάθε απόφαση που λαμβάνουμε αντιστοιχεί σε βήματα πάνω στα διάφορα μονοπάτια του. Όσο κατευθυνόμαστε προς αυτά, τόσο πιο προσπελάσιμα θα γίνονται προς εμάς. Από την στιγμή που θα ξυπνήσουμε ως και αυτήν που θα κοιμηθούμε, τείνουμε να επιλέγουμε τον τρόπο που θα περάσουμε την μέρα μας «χτίζοντας» τέτοια μονοπάτια.

Μέσα όμως στις επιλογές αυτές που αφορούν τις καθημερινές μας ασχολίες, περιλαμβάνονται κάποιες συνήθειες που μας απομακρύνουν από τον απώτερο σκοπό μας, δημιουργώντας αθέμιτους για εμάς δρόμους μέσα στο «δάσος».
Συνήθειες που παίρνουν περισσότερα απ’ όσα μας δίνουν

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα τύχει να ακούσουμε την ακόλουθη φράση: « Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την φράση;

Πρόκειται για τη σημαντικότητα της ορμής, την ελεύθερη δηλαδή ροή των θετικών συναισθημάτων και πράξεων. Τι σημαίνει όμως αυτό πιο πρακτικά;

Στο σχολείο για πρώτη φορά ακούσαμε τον όρο «ΟΡΜΗ»( ορμή= μάζα x ταχύτητα).

Aν λοιπόν αντίστοιχα επιχειρούσαμε να φτιάξουμε μια απλοϊκή εξίσωση η οποία θα εξέφραζε την Ορμή στην καθημερινή μας ζωή θα ήταν το γινόμενο των συναισθημάτων επί των δράσεων που κάνουμε. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση απογοήτευσης και θυμού θεωρώντας ότι αποτελούν μέρος ενός φαύλου κύκλου εξαιτίας του οποίου δεν μπορούν να κατακτήσουν όλα αυτά που επιθυμούν.

Ένας από τους λόγους που αποτελεί εμπόδιο ανάμεσα σε αυτούς και τα «θέλω» τους είναι η συνεχής ανάπτυξη αρνητικής ορμής, αναλώνονται αναπτύσσοντας αρνητικά συναισθήματα και δημιουργώντας συνήθειες που τους κοστίζουν χρόνο. Συνήθειες που τους δίνουν βραχυπρόθεσμη χαρά αλλά μακροπρόθεσμη λύπη.

Τελειώνοντας, η θετική και αρνητική ορμή είναι ως ένα μεγάλο βαθμό υποκειμενικές . Θετικές θεωρούνται οι πράξεις που συγκλίνουν όλο και περισσότερο με το δρόμο που θέλουμε να χαράξουμε. Αντίθετα, ένα κλασικό παράδειγμα αρνητικής ορμής είναι το κάπνισμα. Όταν έχουμε συνδέσει το κάπνισμα με τον πρωινό καφέ τότε το μονοπάτι που έχει χαραχθεί στο μυαλό μας είναι ξεκάθαρο με αποτέλεσμα η εκτέλεση της πράξης να γίνεται αβίαστα, σχεδόν αυτόματα.

Για όσους λοιπόν δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει θετική ορμή είτε αμφισβητούν την δύναμη της σας προσκαλώ να κάνετε ένα «πείραμα».

Σηκωθείτε αύριο το πρωί , αισθανθείτε το σώμα σας ενώ παράλληλα ανοίγετε τους ώμους σας προς τα έξω. Παρατηρείστε την συναισθηματική επίδραση σε εσάς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Πρωινές ρουτίνες για να έχεις μια καλή μέρα

Προς το τέλος των φοιτητικών μου χρόνων είχα αναπτύξει ένα βασικό πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε τα εξής:
Ξύπνημα 07:00
Βούρτσισμα δοντιών
Πρωινό
Διαλογισμός
Γυμναστική (σετ κάμψεων)
Σχολή (ή διάβασμα)

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διατηρούσα αρκετά καλά (5 στις 7 μέρες) μέχρι που μπήκα φαντάρος…

Το φανταρικό μου δημιούργησε αρκετές εσωτερικές αντιδράσεις ακόμα και αφότου τελείωσα δεν ήθελα να ξυπνάω νωρίς. Επειδή όμως πλέον βρήκα δουλειά και είδα πόσο με επηρεάζει στην παραγωγικότητα μου ξεκίνησα και πάλι να μπαίνω σε μια διαδικασία πρωινής ρουτίνας. Ο λόγος βρισκόταν στο γεγονός ότι είχα βαρεθεί να πηγαίνω στη δουλειά μου μισοκοιμισμένος. Ξεκίνησα πριν 2 βδομάδες νέο πρόγραμμα και η ενέργεια που είχα δεν συγκρίνεται, με την προηγούμενη μου καθημερινότητα.
Ξύπνημα 06:15
Βούρτσισμα δοντιών
Γυμναστική
Διάβασμα μερικών σελίδων από ένα βιβλίο
Ξεκινάω για δουλειά
Τι κάνει ένας από τους από τους αγαπημένους μου συγγραφείς για να έχει μια καλή μέρα;

Παρακάτω ακολουθούν οι πρωινές συνήθειες του Ρόμπερτ Γκρίν (τουλάχιστον πριν πάθει το εγκεφαλικό επεισόδιο…)
Ξυπνάει στις 07:30
Βουρτσίζει τα δόντια του
Κάνει διαλογισμό για 45 λεπτά
Τρώει πρωινό και πίνει σκέτο καφέ ενώ διαβάζει τους New York Times
Πλένει τα πιάτα
Κάνει μπάνιο και ξυρίζεται
Αρχίζει τη δουλειά του

Ο Ρόμπερτ Γκριν κατέχει ένα πλεονέκτημα, το οποίο είναι ότι δουλεύει για τον εαυτό του. Όταν ήταν πιο νέος βέβαια έκανε διάφορες δουλειές αλλά μετά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου «Δύναμη: Οι 48 νόμοι της» η επαγγελματική του ανεξαρτησία ένα φυσικό επακόλουθο.

Πολύ πιθανό να συνεχίσω να ενημερώνω το άρθρο για εξελίξεις στην πρωινή μου ρουτίνα ή ρουτίνα κάποιου άλλου προσώπου που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Αν σε ενδιαφέρουν οι ρουτίνες είτε αφοτούν τις πρωινές ώρες, είτε κατά τη διάρκεια της μέρας, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο: Tools of Titans του Tim Ferris.



Το βιβλίο είναι τεράστιο και σίγουρα δεν χρειάζεται να το διαβάσεις όλο. Πάνε κατευθείαν στα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Δοκίμασε τις ρουτίνες επιτυχημένων ανθρώπων και δες το αποτέλεσμα στην δικιά σου καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας