19 Μαΐ 2016

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ 400 ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ


ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 400 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ                                           
Από όλα έχει ο… μπαξές των Panama Papers σε ότι αφορά τους Έλληνες που είχαν αποφασίσει να κρύψουν τα χρήματά τους σε off shore εταιρείες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις ιδιότητες τεκμαίρεται -και εκεί εστιάζεται η έρευνα των κρατικών υπηρεσιών- ότι πρόκειται για χρήμα αδήλωτο που προέρχεται είτε από παράνομες δραστηριότητες είτε από μίζες είτε ακόμη και από απλή φοροδιαφυγή.
Στις λίστες αυτές που ερευνώνται ήδη εξονυχιστικά βρίσκονται από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και επιχειρηματίες, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, έως και καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη δημοσίων φορέων με θέσεις κλειδιά, γιατροί, δικηγόροι, κοσμικοί κ.λπ.
Αυτοί που πραγματικά ερευνώνται με ιδιαίτερη προσοχή είναι αρχικά όσων τα ονόματα καλύπτονται πίσω από τον τίτλο bearer αλλά και άγνωστοι στο ευρύ κοινό που με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν μπορούν ούτε καν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους σε off shore εταιρεία.
είναι και δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο στα panama Papers υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που είχαν εμφανισθεί και σε παλιότερες λίστες - Μπόργιανς, Ράιχενμπαχ αλλά και Λαγκάρντ - του υπουργείου Οικονομικών με ύποπτους για φοροφυγή, πρωταγωνιστές σε έρευνες για άλλες offshore εταιρείες αλλά και ιδιώτες από τη Μυτιλήνη, το Διακοπτό και άλλες περιοχές, με άγνωστες καταβολές, οι οποίοι αναζήτησαν «υπεράκτιες καλύψεις» στον Παναμά.
Στην ίδια λίστα περιέχονται τα ονόματα δικηγόρων, γιατρών, υπευθύνων διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και πολλοί κοσμικοί, ορισμένοι από τους οποίους με μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Ανάμεσα στις υπεράκτιες εταιρείες εντυπωσιάζει και αυτή που έχει ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με παίγνια και φέρει την ιδιότυπη ονομασία Karpathia Ltd.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
Μεταξύ άλλων, στη λίστα είναι η διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο η οποία ταυτόχρονα ήταν κύριο μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης! Η διευθύντρια φέρεται το 2008 να δημιούργησε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην ίδια offshore συμμετέχουν Ισπανοί αλλά και μια αλλοδαπή που διαμένει στην Πεντέλη.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Το όνομα καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που είναι και επενδυτικός σύμβουλος φέρεται να συμμετέχει σε ένα πλέγμα δεκάδων offshore, κατά βάση στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με τη συνδρομή κυρίως δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.
Η συμμετοχή συζύγου, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας εμφανίζεται από τον Ιούλιο του 2009 να συμμετέχει σε υπεράκτια εταιρεία στις Παρθένες Νήσους μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο. Στην ίδια εταιρεία συμμετέχουν και ρώσοι ιδιώτες άγνωστης προέλευσης και σκοπών.
Ακόμη, περιλαμβάνεται το όνομα πρώην προέδρου νοσοκομείου στη Θράκη, ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του να συμμετέχουν από το 2005 σε offshore, με έδρα πάλι στο ίδιο σύμπλεγμα νησιών, την οποία χρησιμοποιούν και άλλοι 347 ιδιώτες και εταιρείες από όλον τον κόσμο.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ
Στη λίστα περιέχεται το όνομα αναφερόμενου για τις μετοχές-«φούσκες» της περιόδου 1999-2001 ιδιοκτήτη επενδυτικής εταιρείας που είχε απορροφήσει και κατασκευαστικές. Φέρεται και αυτός ιδιοκτήτης offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ακινήτων.
Στον κατάλογο των εγγράφων από τον Παναμά υπάρχει το όνομα συνιδιοκτήτη ομίλου επιχειρήσεων ενδυμάτων, το όνομα του οποίου υπήρχε και στη λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος φέρεται να είχε προχωρήσει σε κινήσεις 12 εκατ. ευρώ.
Στα ίδια αρχεία από τον Παναμά εμφανίζεται το όνομα συνεργάτη καταζητουμένου για το σκάνδαλο της Proton Bank, ο οποίος φέρεται να έχει δημιουργήσει το 2009 υπεράκτια εταιρεία με έδρα σε «φορολογικό παράδεισο» της Καραϊβικής, η οποία έχει σχέσεις και με τη Ρωσία.
Στη λίστα είναι ακόμη ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας στο Χαλάνδρι που είχε βρεθεί το 2013 στην επονομαζόμενη «λίστα Ράιχενμπαχ» με τους 1.600 υπόπτους για πλουτισμό. Τώρα διαπιστώνεται ότι μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο είχε δημιουργήσει από το 2005 ως το 2015 off shore στον Παναμά διασυνδεόμενη με την Ελβετία.
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στα Panama Papers εντοπίζονται νέα στοιχεία για πρόσωπα και σύστημα υπεράκτιων εταιρειών που σχετίζονται με ομιχλώδη αγορά έκτασης και δημιουργία εμπορικού κέντρου στη λεωφόρο Κηφισού με τη συμμετοχή γερμανού πολιτικού μηχανικού που διέμενε στη Γλυφάδα. Το 2013 είχε αποκαλυφθεί ότι το εμπορικό κέντρο μεταβιβάστηκε τέσσερις φορές και έτσι αποσπάστηκαν δάνεια επταπλάσια από τη δηλωμένη αξία του.
Στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε βρίσκονται και τα ονόματα δύο ιδιωτών οι οποίοι είχαν συσχετισθεί με τη δραστηριότητα του τμήματος private banking του υποκαταστήματος της ΒΝP Paribas στη Σιγκαπούρη.
Ακόμη στους «400» Ελληνες της λίστας του Παναμά συμπεριλαμβάνονται υπεράκτιες εταιρείες που έχουν ιδρύσει οι αντιπρόσωποι εταιρείας η οποία εξειδικεύεται στις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό (τη χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας), όπως και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και εταιρείας πληροφορικής, που είχαν συνδεθεί και προ διετίας με έναν παρόμοιο κύκλο υπεράκτιων εταιρειών, με άξονα αυτών των ελεγχόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων γραφείο κύπριας δικηγόρου αλλά και με τη συμμετοχή ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας αλλά και γνωστής κοσμικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ
Στα Panama Papers υπάρχει offshore έλληνα επιχειρηματία που ασχολείται και με αεροπορικές εταιρείες, πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δικηγόρου που έχει εμπλακεί και σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενός στελέχους μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου το όνομα του οποίου αναφέρθηκε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου - Σμπώκου, όπως και τριών ακόμη προσώπων που συσχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του εμπόρου οπλικών συστημάτων Βλάση Καμπούρογλου - είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτας στην Ινδονησία τον Οκτώβριο του 2012.
Επιπλέον στις λίστες των κατόχων offshore που έχουν καταγραφεί στα Panama Papers και τις οποίες ήδη ελέγχουν οι δικαστικοί λειτουργοί βρίσκονται τα ονόματα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ιδιοκτήτη εταιρείας security αλλά και φοροτεχνικό γραφείο στη λεωφόρο Συγγρού με σύστημα εξωχώριων εταιρειών στα νησιά Σαμόα και στις Σεϋχέλλες.
Αξια ειδικής αναφοράς είναι η συμμετοχή πέντε ιδιωτών σε offshore εταιρεία (με έδρα πάλι στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους) για συναλλαγές με ιατρικά μηχανήματα αλλά και ιδιοκτήτη καταστήματος με σκευάσματα για αθλητές στη Θεσσαλονίκη ο οποίος ίδρυσε υπεράκτια εταιρεία στο Γιβραλτάρ.
Ακόμη ένα εντυπωσιακό πλέγμα offshore φέρεται να βρίσκεται πίσω από δημοφιλές νυχτερινό κέντρο της λεωφόρου Συγγρού, πίσω από μεγάλο γήπεδο γκολφ, ένα κατάστημα ξηρών καρπών στο Σύνταγμα, από εταιρεία με μονωτικά υλικά αλλά και από την απορρόφηση εταιρείας εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο που είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ.
Υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά φέρεται να έχει ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου που είχε κατηγορηθεί προ αρκετών ετών για διακίνηση ναρκωτικών. Τέλος, στην ίδια λίστα βρίσκονται στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, χημικών προϊόντων, σύμβουλοι επιχειρήσεων και δεκάδες δικηγόροι.
Μέσα στη λίστα των ελληνικών συμφερόντων off shore εταιρειών που αποκαλύπτουν τα Panama Papers υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών που καλύπτεται από την ανωνυμία, υπό τον διακριτικό τίτλο bearer.
Η λέξη που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως ανώνυμος και στην αργκό των off shore συναλλαγών ως κομιστής προέρχεται από το γεγονός ότι οι ιδρυτές, μέτοχοι ή διαχειριστές των συγκεκριμένων off shore έχουν πληρώσει ένα σημαντικό πρόσθετο ποσό προκειμένου να μην καταγραφεί και κυρίως να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.
Προφανώς, όποιος είναι κάτοχος off shore δεν είναι ταυτόχρονα και αποδεδειγμένος φοροφυγάς ή παράνομος. Όμως το γεγονός ότι κάποιος θέλει να κρύψει πάση θυσία την ταυτότητά του δημιουργεί πρόσθετες υπόνοιες για την ιδιότητα σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων του.
Αυτό βέβαια που δεν μπορεί να αποκρυβεί τελικά είναι η φυσική έδρα την οποία πρέπει να έχει κάθε λογαριασμός στη χώρα προέλευσης των χρημάτων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι έδρες είναι σε διάφορες ακριβές περιοχές της Αθήνας αλλά και στη Μύκονο, όπως αναλυτικά καταγράφεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου mononews.gr.
Αναλυτικά:  
 1. Ζήνωνος 2, Βάρη (ARITON INVESTMENTS LTD.)
 2.     Λουκιανού 21, Κολωνάκι (EUROGROUP INVESTMENTS INTERNATIONAL LIMITED)
 3.     Στρ. Δαγκλή 32Δ, Κηφισιά (ARISTON TRADERS GROUP S.A.)
 4.     Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κολωνάκι (ISEMA HOLDINGS LTD.)
 5.     Καλλιγά 39, Φιλοθέη (QUEST ASSOCIATES CORPORATION, SYLABELLE TRADING LTD.)
 6.     Απόλλωνος 14, Αθήνα (FUTURE BEST ENTERPRISES LTD.)
 7.     Ποσειδώνος 24, Π. Φάληρο (FOCSANI INC.)
 8.     Μαδύτου 8-10, Νέα Σμύρνη (BAMERA CORP.)
 9.     Costa Ilios, Μύκονος (SEGOL INDUSTRIES LTD.)
 10.     Γούναρη 9, Μελίσσια (KEHOE EQUITIES CORP.)
 11.     Πάρνηθος 4, Ψυχικό (KEIN MANAGEMENT LIMITED)
 12.     Αίαντος 44Α, Π, Φάληρο (DUNNINGTON PROPERTIES S.A.)
 13.     Νεοφύτου Βάμβα 4, Κολωνάκι (DUREN MANAGEMENT INC.)
 14.     Πατρόκλου 6 & Ανδρομάχης, Μαρούσι (ARISTEC INVESTMENTS INC)
 15.     Κυκλάδων 7, Κηφισιά (FAME LINK INVESTMENTS LIMITED)
 16.     Βασιλίσσης Σοφίας 82, Αθήνα (ARKELEY DEVELOPMENT LTD.)
 17.     Κυβέλης 7, Εκάλη (DAMIMA S.A.)
 18.     Πρωτέως 59Α, Αθήνα (MIRA HOLDING LTD.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας