11 Ιαν 2015

Τα ενέσιμα αντισυλληπτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο HIV λοίμωξης






Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ένα ενέσιμο αντισυλληπτικό με προγεστερόνη ενδέχεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο, οι πιθανότητές αυτές εξαρτώνται και από το αν υιοθετούν συμπεριφορές που τις θέτουν σε κίνδυνο HIV/AIDS λοίμωξης, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Η πιθανή αύξηση των λοιμώξεων με τον ιό του AIDS στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ενέσιμα αντισυλληπτικά είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’90, αλλά τα ευρήματα των μελετών είναι αντικρουόμενα, λένε οι ειδικοί.

Το όλο θέμα αφορά τα ενέσιμα αντισυλληπτικά που περιέχουν οξική μεδροξυπρογεστερόνη (DMPA), μία συνθετική, μακράς δράσεως μορφή της ορμόνης προγεστερόνη, που λαμβάνεται μία φορά κάθε τρεις μήνες και η χρήση της είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ εξέτασαν συνδυαστικά 12 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 39.500 γυναίκες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Όπως διαπίστωσαν, η χρήση του ενέσιμου αντισυλληπτικού αύξανε κατά 40% τον κίνδυνο μολύνσεως με τον ιό του AIDS στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για AIDS (λ.χ. ιερόδουλες).

Παρότι το ποσοστό αυτό μοιάζει υψηλό, αντιπροσωπεύει μέτρια αύξηση του σχετικού κινδύνου, γράφουν η δρ Λώρεν Ραλφ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Επιδημιολογίας, και οι συνεργάτες της.

Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού ήταν 31%.

Οι άλλες μορφές αντισυλληπτικών (συμπεριλαμβανομένων των χαπιών και των ενέσιμων με άλλες δραστικές ουσίες) δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσε η ενέσιμη μεδροξυπρογεστερόνη να αυξάνει τον κίνδυνο της HIV/AIDS λοίμωξης.

Μία θεωρία είναι ότι επιφέρει αλλαγές στο τοίχωμα του κόλπου ή μεταβάλλει την τοπική ανοσία, με αποτέλεσμα να αυξάνει την επιρρέπεια στη λοίμωξη, αλλά το αν αυτό όντως ισχύει δεν είναι γνωστό.

Σε ένα σχόλιό τους που συνοδεύει τη νέα μελέτη, οι δρες Κρίστοφερ Κόλβιν από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική και Άμπιγκαιηλ Χάρισον από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ γράφουν ότι το ενδεχόμενο να αυξάνουν τα ενέσιμα αντισυλληπτικά τον κίνδυνο HIV/AIDS λοίμωξης πρωτοπαρατηρήθηκε το 1991.

Οι μελέτες, όμως, που έκτοτε έχουν διεξαχθεί για το θέμα, είχαν αντικρουόμενα ευρήματα.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 41 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν ενέσιμα ορμονικά αντισυλληπτικά, ενώ άλλα 103 εκατομμύρια παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
πηγη:http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας