10 Δεκ 2020

Χριστούγεννα: Γιατί φέτος τα φέραμε νωρίτερα



Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που πολλοί από εμάς την περιμένουμε με μεγάλη χαρά κάθε χρόνο. Ακόμη κι αν μας βγάζουν λίγη μελαγχολία, κατά κύριο λόγο μάς προκαλούν συναισθήματα ανθρωπιάς, αγάπης, χαράς και αισιοδοξίας για το νέο έτος που θα έρθει.



Ειδικότερα φέτος, με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε μεγάλη ανάγκη να νιώσουμε αυτά τα θετικά συναισθήματα που “γεμίζουν’ την καρδιά μας. Έτσι στολίσαμε αρκετά νωρίτερα…

Χριστούγεννα και γιατί φέτος στολίσαμε νωρίτερα

Ο κορονοϊός μάς έχει κάνει να αποζητούμε τη χαρά στα απλά και καθημερινά. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο καλό που «πάθαμε» από την πανδημία.

Τα Χριστούγεννα, που είναι μία οικογενειακή γιορτή, εντάσσονται σε αυτά τα απλά και καθημερινά. Ο εορταστικός στολισμός δημιουργεί από μόνος του μία ευχάριστη ατμόσφαιρα και προκαλεί το συναίσθημα ότι τις επόμενες ημέρες θα συμβεί κάτι θετικό. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα φορέσουμε τα καλά μας και θα υποδεχθούμε το 2021, είτε ότι θα μπούμε στην κουζίνα και θα μαγειρέψουμε, θα ανταλλάξουμε συμβολικά δώρα αγάπης και θα κάνουμε την αυτοκριτική μας για το αν ήμασταν “καλά παιδιά” στη χρονιά που με σίγουρα θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Από τη στιγμή που στολίζουμε νωρίτερα, κερδίζουμε περισσότερες ημέρες χαράς.

Ένας επιπλέον λόγος που εξηγεί γιατί στολίσαμε νωρίτερα φέτος, είναι ότι περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι. Το σπίτι μας είναι πλέον επίσημα το καταφύγιό μας, από το κακό που συμβαίνει εκεί έξω. Αυτό το καταφύγιο λοιπόν θέλουμε να μεταμορφωθεί σ’ ένα μικρό, μαγικό, ζεστό κι όμορφο σαν ψέμα, μέρος.


Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Amy Morin, «Όταν στολίζουμε το σπίτι μας γιορτινά, συνήθως φέρνουμε στο μυαλό μας μία ευτυχισμένη στιγμή με την οικογένεια ή τους φίλους μας από παλιά. Οι παλιές στιγμές ευτυχίας γεννούν πολύ ευχάριστα συναισθήματα στο παρόν».

Χριστούγεννα και συναισθηματικές αλλαγές: Last but not least

Τα Χριστούγεννα γινόμαστε, έστω και για λίγο, καλύτεροι άνθρωποι. Ο στόχος της βελτίωσης του χαρακτήρα μας θα πρέπει να είναι καθημερινός, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο τις γιορτές συμπονούμε περισσότερο όσους έχουν ανάγκη από αγάπη και τροφή και δυστυχώς τα στερούνται.



Η συγγραφέας του «13 Things Mentally Strong People Don’t Do», Amy Morin, συνεχίζει: «Ο αλτρουισμός γίνεται πιο έντονος τον Δεκέμβρη. Οι άνθρωποι κάνουν περισσότερες δωρεές και γι’ αυτό νιώθουν πιο χαρούμενοι. Νιώθουν τόσο καλά μάλιστα, με το αίσθημα της προσφοράς που κάθε χρόνο θέλουν να ξεκινούν τις ετοιμασίες όλο και πιο νωρίς».

Ακόμη και οι πιο δύσκολοι γείτονες μοιάζουν να γίνονται πιο κοινωνικοί, ευδιάθετοι και φιλικοί. Προσφέρουν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, χαρίζουν απλόχερα ευχές και βοηθούν άτομα, ζωάκια ή οικογένειες της περιοχής που έχουν ανάγκη.


Τα Χριστούγεννα του 2020 ξεκινήσαν από αρχές Νοεμβρίου, γιατί είνα έντονη η ανάγκη να αναπολήσουμε χαρούμενες στιγμές του παρελθόντος. Τότε που νιώθαμε, πιο ανέμελοι και πιο ελεύθεροι (κι ας γκρινιάζαμε λίγο). Τώρα ξέρουμε πως όταν όλα φτιάξουν, θα γκρινιάζουμε λιγότερο και πως η συμπόνοια κι αυτή η ανεμελιά είναι που μας κάνει χαμογελαστούς, ευτυχισμένους και καλύτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας