14 Δεκ 2020

Στη ζυγαριά τα μέτρα, πρώτη εικόνα απόδοσης-Οι αμφίρροπες χαλαρώσεις των γιορτών
Ζυγίζει την απόδοση των μέτρων αυτή η εβδομάδα, στο τέλος της οποίας θα αρχίσει να διαφαίνεται κατά πόσον οι νέοι περιορισμοί, κατάφεραν να βάλουν φραγμό στην επιθετική ορμή της πανδημίας.


Εάν μέχρι την Κυριακή παρατηρηθεί σταθεροποίηση ή ακόμη και μείωση κρουσμάτων τότε αυτό θα αποτελέσει καλό σημάδι για τους επιστήμονες. Ωστόσο, εάν παρατηρηθεί επιδείνωση που θα συνοδευτεί με αύξηση στις νοσηλείες, τότε αυτό θα κτυπήσει καμπανάκι πως η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί. Ξεκάθαρη εικόνα, πάντως θα υπάρχει μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και από αυτήν θα εξαρτηθεί, εάν θα υπάρξουν και ποιες χαλαρώσεις για τα Χριστούγεννα.
Εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε ενδέχεται να ανάψει το πράσινο φως για λειτουργίες με την παρουσία πιστών σε ναούς τα Χριστούγεννα και άνοιγμα των πολυκαταστημάτων. Σ’ ότι αφορά στον εκκλησιασμό, αύριο θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος, που θα ετοιμάσει πρόταση για περισσότερες από μία λειτουργίες σε κάθε ναό την ημέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου να μην παρατηρηθεί κοσμοσυρροή. Την πρόταση θα διαβιβάσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος την Τετάρτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες πάντως, διαμηνύουν πως είναι πρόωρο και όσο παραμένει η κατάσταση τόσο επιβαρυμένη, να γίνεται λόγος για χαλαρώσεις. Ειδικά σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο η κατάσταση παραμένει οριακή, με τα βλέμματα να στρέφονται στα νοσοκομεία, από τα οποία προέρχεται και η μεγάλη ανησυχία. Οι νοσηλείες παραμένουν εδώ και τρεις εβδομάδες σε τριψήφιο αριθμό και η αύξηση κρουσμάτων από τις αρχές του Δεκέμβρη, εκτιμάται πως ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες. Θετικό είναι πάντως το γεγονός, πως δεν παρατηρήθηκε απότομη αύξηση ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Η χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας
Η εβδομάδα που μας πέρασε (7-13 Δεκεμβρίου), ήταν μακράν η χειρότερη της πανδημίας, σπάζοντας τρεις φορές ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και αυξάνοντας τη μακρά λίστα των νεκρών από την covid-19. Δεκαεπτά συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ενώ διαγνώστηκαν ως θετικά 2,650 άτομα. Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν άλλα σαράντα κρούσματα σε τρία γηροκομεία στην επαρχία Λευκωσίας, τα πλείστα ανάμεσα σε ηλικιωμένους τρόφιμους.
Τα πιο πολλά από τα άτομα που ανακοινώνονται ως θετικά, προέρχονται από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, στις οποίες συνεχίζει με μεγάλη ένταση η εξάπλωση της νόσου. Το φορτίο νοσηρότητας στις τρεις επαρχίες παραμένει στα ύψη, όπως και το ποσοστό θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ. Πιο σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση σε Λεμεσό και Πάφο, λόγω και των προηγούμενων μέτρων που επιβλήθηκαν στις δύο επαρχίες.
Στη Λευκωσία και τη Λάρνακα πολλά από τα κρούσματα προέρχονται από χώρους εργασίας και σχολεία, όπου δημιουργήθηκαν συρροές ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο αποδίδονται σε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις. Το εύρος της διασποράς του ιού, είναι μεγάλο σε πάρα πολλές περιοχές, σε αυτές τις τρεις επαρχίες, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως ο ιός διείσδυσε σε κλειστές δομές, ποδοσφαιρικές ομάδες, χώρους εργασίας και άλλους χώρους συνάθροισης.
Αν και απομένουν, όπως εκτιμάται, αρκετοί ακόμη μήνες μέχρι η καθημερινότητά μας να γίνει όπως την ξέραμε, οι ελπίδες εναποτίθενται στα εμβόλια που θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας στις αρχές Ιανουαρίου. Σε πρώτη φάση αναμένεται να εμβολιαστούν 24 χιλιάδες άτομα και ο στόχος είναι μέχρι την άνοιξη να χορηγηθεί το εμβόλιο και στον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί. Το εμβολιαστικό πλάνο της χώρας μας, θα παρουσιαστεί αύριο από τον Υπουργό Υγείας σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας