11 Φεβ 2020

Παγκόσμια απειλή ο Κοροναϊός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ: Πως μεταδίδεται και τι να κάνουμε για να προστατευτούμε







Καθώς πρόκειται για νέα ασθένεια, οι επιστήμονες ακόμα αξιολογούν το πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο – αν και παρόμοιοι ιοί μεταδίδονται συνήθως μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα.
Όπως εξηγεί ο Guardian, όταν ένα άτομο που νοσεί, βήξει ή φτερνιστεί, απελευθερώνει σταγονίδια σάλιου ή βλέννας. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να καταλήξουν σε άτομα που βρίσκονται πλησίον μέσω εισπνοής ή μεταφοράς με τα χέρια στο πρόσωπο.
Για τις περιπτώσεις της κοινής γρίπης, οι οδηγίες ορισμένων νοσοκομείων ορίζουν πως κάποιος μπορεί να εκτεθεί όταν βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων από νοσούντα που φτερνίζεται ή βήχει για δέκα λεπτά ή περισσότερο.



Οι ιοί μπορούν ακόμα να μεταδοθούν μέσω των σταγονιδίων που καταλήγουν σε επιφάνειες δημόσιων χώρων – όπως σε τρένα και λεωφορεία ή σχολικά θρανία. Παρόλα αυτά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, το αν αυτή η διαδικασία αποτελεί κύρια διαδρομή μετάδοσης, εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικοί είναι οι ιοί στις επιφάνειες – μπορούν να επιβιώσουν από ώρες έως μήνες.







Υπάρχει η εκτίμηση πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματά του. Κάποιες ασθένειες, όπως η γρίπη, πράγματι μπορούν να μεταδοθούν από τον έναν στον άλλο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων – ωστόσο, το αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τον κοροναϊό της Γουχάν, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό ακόμα…


Παγκόσμια απειλή ο κοροναϊός: Πώς προστατευόμαστε







– Πλύσιμο χεριών: Επίμονο πλύσιμο με σαπούνι μεταξύ των δαχτύλων, κάτω από τα νύχια και στο πάνω και κάτω μέρος των χεριών για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα.







– Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο, το οποίο πετάμε στα σκουπίδα και στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στο εσωτερικό του αγκώνα κι όχι στα χέρια μας.







– Φοράμε μάσκες, οι οποίες σίγουρα αποτρέπουν τα σταγονίδια σάλιου να εξαπλωθούν, ωστόσο, δεν εμποδίζουν τα μικρότερα υγρά σταγονίδα να διαπεράσουν το υλικό της μάσκας. Οι μάσκες επίσης αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια και υπάρχουν στοιχεία πως ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβάλλουν κάποιον και μέσω ματιών.







– Αναζητάμε ιατρική βοήθεια, στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού, βήχα ή δύσποιας – και εξηγούμε λεπτομερώς το ιστορικό ταξιδιών μας στον γιατρό.







– Στην περίπτωση επίσκεψης σε αγορά (με τρόφιμα και ζωντανά ζώα) σε κάποιες από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, αποφεύγουμε την επαφή χωρίς προστασία με ζωντανά ζώα και τις επιφάνειες όπου αυτά έχουν εκτεθεί.







– Στην περίπτωση που βρισκόμαστε σε μία από τις περιοχές επιδημίας, αποφεύγουμε τα γεύματα με ωμά ή άψητα ζωικά προϊόντα – και προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε να μην έρθουν σε επαφή τα κρέατα με τα υπόλοιπα άψητα προϊόντα.







– Για όποιον έχει επιστρέψει από πληγείσα περιοχή της Κίνας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συστήνεται να παραμείνει εντός για να αποφεύγει την επαφή με κόσμο για 14 ημέρες – που πρακτικά σημαίνει όχι δουλειά, σχολείο ή δημόσιους χώρους.







– Στην περίπτωση που, μετά από την επιστροφή από περιοχή επιδημίας, παρουσιάσουμε υψηλό πυρετό, βήχα, ερεθισμένη μύτη, πονόλαιμο και δύσπνοια, δεν βγαίνουμε από το σπίτι μας έως ότου μας επιτραπεί από τον γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας