26 Δεκ 2016

Πόσο καφέ να πίνετε για να μην πάθετε άνοια!



Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο καφές έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, όταν καταναλώνεται βέβαια χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα και στις κατάλληλες ποσότητες.

Μία ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην τεράστια διεθνή βιβλιογραφία επί του θέματος, καταδεικνύοντας αυτή τη φορά την ευεργετική δράση του απολαυστικού ροφήματος για τον εγκέφαλο.
Διαφήμιση


Η έκθεση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ (ISIC) αναφέρει πως τρεις έως πέντε κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 20%.

Ωστόσο, ειδικοί από ερευνητικούς οργανισμούς (Alzheimer's Research UK, Alzheimer's Society κ.α.) τονίζουν ότι πρόκειται για συσχετίσεις που δεν έχουν αποδειχθεί βάσει κλινικών δοκιμών.

Η νέα έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά πώς επηρεάζει η διατροφή μας την εκδήλωση των διάφορων μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρι, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου. Η προστατευτική αυτή δράση του συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολυφαινόλες, συστατικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στον καφέ.

Η Δρ Iva Holmerova, αντιπρόεδρος του οργανισμού Alzheimer Europe, δηλώνει πως «τα στοιχεία της έκθεσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», καθώς ο καφές είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Holmerova συμπληρώνει επίσης πως «η νοητική κατάπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαδικασίας της γήρανσης, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο».

Ο καφές προλαμβάνει ως ένα βαθμό το σχηματισμό των αμυλοειδών πλακών και των νευροϊνιδιακών κόμβων στον εγκέφαλο, δύο χαρακτηριστικούς δείκτες του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες του καφέ καταπραΰνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την εκφύλιση, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο και τον εγκεφαλικό φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.

Πηγή: onmed.gr

airtickets.gr: Συγκρίνουμε ολα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και βρίσκουμε για εσένα το φθηνότερο εισιτήριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας