13 Φεβ 2016

Τελικά τα κατάφερε o Μαρινόπουλος




Θεαματικές ανατροπές στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου φέρνει η μεγάλη συμφωνία των ομίλων Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, με την οποία 33 hypermarkets της πρώτης, συνολικής έκτασης 160.000 τετραγωνικών μέτρων, περνούν υπό τον έλεγχο ενός νέου, κοινού σχήματος. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του δικτύου της Μαρινόπουλος, σε μεγάλα αστικά κέντρα, που αντιπροσωπεύουν τζίρο 325 εκατ. ευρώ και απασχολούν 3.000 εργαζομένους.

Το deal, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε να καλλιεργείται μετά το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των ελληνικών δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στον Σκλαβενίτη. Οι συζητήσεις των δύο επιχειρηματικών οικογενειών κρατήθηκαν επιμελώς μακριά από το φως της δημοσιότητας, γεγονός που καταδεικνύει και τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, εντάθηκαν, δε, το τελευταίο δεκαήμερο και ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγα 24ωρα. Πραγματοποιήθηκαν, δε, σε μια περίοδο που ο όμιλος Μαρινόπουλος βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων για τη διατήρηση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης που κατέχει στον κλάδο των σουπερ-μάρκετ στην Ελλάδα.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Στη νέα εταιρεία, αν και δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα ποσοστά, οι δύο όμιλοι θα συμμετέχουν ισοβαρώς, ενώ στο δ.σ. ο όμιλος Μαρινόπουλου θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό πρόεδρο, ενώ ο όμιλος Σκλαβενίτη τον διευθύνοντα σύμβουλο, ουσιαστικά δηλαδή, το μάνατζμεντ θα ασκεί η Σκλαβενίτης. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών, καθώς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πρακτικά, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματορροές της Μαρινόπουλος, στο πλαίσιο σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιτυχή αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της και την επιστροφή της εταιρείας σε ανάπτυξη.

Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στον ίδιο τον όμιλο. Πρόσφατα έγινε γνωστή η τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία πέρασε στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Υπό το νέο μετοχικό σχήμα αποφασίστηκε η εφαρμογή νέου στρατηγικού πλάνου, το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί από νέο διοικητικό σχήμα, με τον μέχρι σήμερα διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή, Γ. Βογιατζάκη, να αποχωρεί.

Σήμερα η Μαρινόπουλος Α.Ε., που από το 2012 έχει καταστεί αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και στα Βαλκάνια, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σουπερ-μάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 900 σημεία πώλησης. Παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες εργοδότες στην Ελλάδα, με 12.000 εργαζομένους, ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς.

Αντίστοιχα, η Σκλαβενίτης, που είχε εξαρχής επικεντρώσει τη στρατηγική της στον νομό Αττικής (μόλις προ λίγων μηνών άνοιξε το πρώτο της κατάστημα εκτός νομού, στην Κόρινθο), σήμερα λειτουργεί 111 καταστήματα, ενώ το 2014 είχε πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 1,23 δισ. ευρώ, ο οποίος αν υπολογιστούν οι εξαγορές που πραγματοποίησε ανεβαίνει στο 1,7 δις.ευρώ. Η Σκλαβενίτης στις αρχές του 2015 είχε αποκτήσει το συνόλο των μετοχών της MAKRO Cash & Carry, η οποία λειτουργούσε δίκτυο 12 καταστημάτων (μετονομάστηκαν σε The Mart). Νωρίτερα είχε αποκτήσει το 60% του συνόλου των μετοχών της Χαλκιαδάκης Α.Ε., η οποία διαθέτει 38 καταστήματα.

Στην αγορά, πάντως, αναμένουν να διεκρινιστεί σειρά ζητημάτων που αφορούν στο ύψος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη Μαρινόπουλος, στο κατά πόσον θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας των 33 υπερ-καταστημάτων (hypermarkets) που περιλαμβάνονται στη σύμπραξη, στο μοντέλο της αναδιάρθρωσης που θα εφαρμοστεί στο εναπομένον δίκτυο καταστημάτων της Μαρινόπουλος, αλλά και στο απαιτητικό διοικητικό και λειτουργικό έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η Σκλαβενίτης, η οποία μέσα σε ένα χρόνο υλοποίησε τρεις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Capital.gr., εκτός από τη διαχείριση των υφιστάμενων 33 υπερ-καταστημάτων που περνούν στο κοινό σχήμα, στόχος θα είναι και η ανάπτυξη καινούργιων σημείων πώλησης, ενώ το θέμα του σήματος της νέας, κοινής εταιρείας έχει συζητηθεί, χωρίς όμως οριστική απόφαση.

Νέος χάρτης

Με το νέο αυτό deal αρχίζει να σχηματοποιείται ο νέος χάρτης στο οργανωμένο λιανεμπόριο, που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της εγχώριας κρίσης, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την κατανάλωση όσο και τις δυνατότητες πρόσβασης των εταιρειών του κλάδου σε νέα κεφάλαια και σε δανεισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 89 αλυσίδες που δραστηριοποιούνταν στην εγχώρια αγορά το 2010, το 2014 ο αριθμός τους υποχώρησε στις 63 από 70 το 2013. Πλέον ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 7 δις,ευρώ για το 2015, όταν το το 2014 διαμορφώθηκε σε 7,47 δισ. ευρώ, έναντι 7,77 δισ. ευρώ το 2013.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, ο όμιλος Σκλαβενίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα περιόριζε την παρουσία του στην Αθήνα, πραγματοποιεί το πρώτο σημαντικό βήμα εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, πάντα σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή η Σκλαβενίτης αποκτά παρουσία σε όλη την Ελλάδα, με ένα λελογισμένο επενδυτικό ρίσκο και δίχως το κοστος και το χρόνο ανάπτυξης αυτόνομου δικτύου. Αντίστοιχα, ο όμιλος Μαρινόπουλου αποκτά έναν ισχυρό συνεργάτη, αλλά και εφόδια προκειμένου να υλοποιήσει το νέο business plan της διοίκησης. Παράλλληλα, η Σκλαβενίτης μόλις ωριμάσει η συμφωνία με τη Μαρινόπουλος αναμένεται να πλησιάσει σε πωλήσεις τη γερμανικών συμφερόντων Lidl και την βελγικών συμφερόντων ΑΒ Βασιλόπουλος, δύο από τις αλυσίδες που συνεχίζουν να επενδύσουν όμως σε ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης.

πηγη:Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας