27 Ιαν 2016

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Ανασυντάσσονται και οργανώνουν «κοινό μέτωπο»




Μπορεί οι σχέσεις ορισμένων, μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ωστόσο στον κλάδο επικρατεί ενότητα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, έστω και αν μερικοί εμφανίζονται λίγο πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τη χρονική διάρκεια κλεισίματος των δρόμων, όπου έχουν στηθεί μπλόκα. Κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η αίτησή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

Στις κινητοποιήσεις τους, η πλευρά της Νίκαιας εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σημαντικά, με πολύωρους -άνω των έξι ωρών- πλέον αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών. «Οσοι σκέφτονταν να ταξιδέψουν, καλύτερα να το αναβάλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε: «το μπλόκο του Προμαχώνα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του μπλόκου στα Τέμπη, που διήρκησε μέχρι τις 2 το πρωί και αποφασίσαμε ότι μαζί με την Νίκαια ενώνουμε τη φωνή μας». Την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης δήλωσης την έκανε τώρα νωρίς το πρωί ο αγρότης, Παναγιώτης Καλογιάννης, προσθέτοντας: «τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, θα ξεκινήσουμε ενημερώσεις σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας, με σκοπό να βγάλουμε από τον αγώνα αυτούς που θέλουν να τον διασπάσουν».

Η πλευρά αυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση της Σίνδου, ανέδειξε τα σημεία τριβής, που υπάρχουν μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, με τους συντασσόμενους ωστόσο σε αυτήν να εμφανίζονται ελαφρά πιο «ήπιοι» σε ό,τι αφορά τα κλεισίματα επί των σημείων που έχουν στήσει μπλόκα. Η απόφασή τους αφορά σε κλεισίματα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ, ενώ συμφώνησαν για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έχει οριστεί για αύριο (28/1) τις 15:00 το μεσημέρι, ημέρα οπότε και εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Agrotica, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου. Την ίδια ημέρα, στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, θα δέσουν τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του σχετικού συλλόγου Νέας Κρήνης Μάνθος Παγώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας