17 Μαΐ 2015

Τι αναφέρεται σε έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές.




Τι αναφέρεται σε έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές. Αναγνωρίζει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για χρεοκοπία αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες 15 μέρες
Έγγραφο του ΔΝΤ, με ημερομηνία 14 Μαΐου, παρουσίασε το Channel 4. Σε αυτό αναφέρεται ότι "αν οι ελληνικές αρχές δεν φτάσουν σε συμφωνία με τους δανειστές, δεν θα μπορέσει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο".
Επομένως το ΔΝΤ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούνιο, αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο, αναφέρεται επίσης ότι έχει υπάρξει "κάποια" πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, όσον αφορά το φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Channel 5, ο χρόνος που τελειώνει και η έντασξη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Λετονίας την ερχόμενη εβδομάδα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να προωθήσει κάποια συμφωνία, πριν φτάσει ο Ιούνιος.
Το ΔΝΤ θεωρεί ως τις κύριες διαφορές, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πρόοδος στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά τους προηγούμενους μήνες, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της επαναπρόσληψης και των συντάξεων είναι αυτά που στέκονται ως εμπόδιο να φτάσουμε σε συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα αναφέρονται στο έγγραφο, δείχνουν ότι οι σημαντικές διαφορές μεταξή ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μπορούν να ανατινάξουν τις διαπραγματεύσεις.
To ΔΝΤ υποστηρίζει ότι όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων για λιτότητα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι ότι το ταμείο, δεν μπορεί να συνεχίσει να δανειοδοτεί μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τα ταμεία αδειάζουν και οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το σύστημα θα δοκιμαστεί, ενώ το πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα οξύνεται"

Πηγη: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας