24 Ιαν 2015

Μαρινέλλα - Το μεγαλύτερο αφιέρωμα




Είναι γνωστό ότι η Μαρινέλλα ξεκίνησε από το θέατρο όπου έγινε η βασική τραγουδίστρια του θιάσου της Μαίρης Λωράνς μαζί με τον Κ. Βουτσά και τη Μ. Καραγιάννη, ενώ το 1956 δούλεψε και στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Η καριέρα της ως τραγουδίστρια ξεκίνησε στο κέντρο "Πανόραμα" της Νέας Ελβετίας Θεσ/νίκης. Εκεί ο τραγουδοποιός Τόλης Χάρμας την βάφτισε «Μαρινέλλα». Το 1956 την είδε ο Στέλιος Καζαντζίδης, της πρότεινε να γίνει παρτενέρ του και την πήρε μαζί του στο κέντρο "Λουξεμβούργο" της Θεσ/νίκης. Αμέσως μετά κατέβηκαν στην Αθήνα. Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν έφεραν την σφραγίδα του μεγάλου Γιώργου Μητσάκη, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί με τη φωνή της Μαρινέλλας. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Αμέσως μετά ήρθε ο Θ.Δερβενιώτης, ο οποίος έγινε ο στενότερός τους συνεργάτης, ο Απ.Καλδάρας, ο Μ.Χιώτης ο Μπ.Μπακάλης, ο Γ.Λαύκας, ο Β.Καραπατάκης, οι μουσικοί Κ.Παπαδόπουλος, Λ.Καρνέζης και Στ.Ζαφειρίου, αλλά και οι στιχουργοί Ε.Παπαγιαννοπούλου, Κ.Βίρβος, Χρ.Κολοκοτρώνης, κ.ά. Ερμηνεύουν τραγούδια για τον απλό κόσμο, το βασανισμένο, τον ξενιτεμένο Έλληνα που μεταναστεύει για να βρει μια καλύτερη ζωή. Τραγουδούν την μάνα, τη φτώχεια, την ορφάνεια, την πείνα. Τραγουδούν στην Αμερική, την Αυστραλία, και ηχογραφούν δίσκους και εκεί. Το 1960 εμφανίζονται για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο...





"Για μένα το σεγόντο είναι το «μακιγιάζ» του τραγουδιού, είναι το στόλισμα της πρίμας φωνής. Η δεύτερη φωνή νοικοκυρεύει. Προστατεύει μπορώ να σας πω. Είναι ο προστάτης. Με το που μπαίνει η δεύτερη φωνή, οοπ... ομορφαίνει το τραγούδι, φτιάχνει. Έτσι ένα ωραίο τραγούδι γίνεται μεγάτραγούδι» Μαρινέλλα



«Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έχω γράψει μια πολύ μεγάλη ιστορία στο λαϊκό τραγούδι, αυτά άλλωστε είναι γνωστά. Είναι ανατολίτισσα από γονείς πρόσφυγες και μέσα της υπάρχει αγάπη για το λαϊκό τραγούδι. Μαζί κάναμε μια τίμια διαδρομή, ειλικρινή, χωρίς κερδοσκοπίες, χωρίς να αποβλέπει σε τίποτα ιδιαίτερα συμφέροντα» (Στέλιος Καζαντζίδης




Το 1972 το Ε.Ι.Ρ.Τ. παρουσίασε ένα πρόγραμμα της γαλλικής τηλεόρασης με τίτλο "Au coeur de la Grece (Στην καρδιά της Ελλάδας)" που ήταν αφιερωμένο στη Μαρινέλλα. Παράλληλα η Μαρινέλλα ηχογράφησε σε δίσκο, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία, τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Νίκου Γκάτσου «Όλα είναι τυχερά» και «Μη λυγίσετε παιδιά». Το 1973 συμμετείχε, ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια αλλά και τα «Ένας μύθος» και «Συμβιβαζόμαστε», στο φεστιβάλ Midem στις Κάνες, ως η ελληνίδα εκπρόσωπος της Philips. Παράλληλα, ηχογράφησε τα προγράμματά της από τα νυχτερινά κέντρα Stork και Marinella's το 1972 και 1973, αντίστοιχα, τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους 33 στροφών με τίτλο «Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα». Η Μαρινέλλα ήταν η πρώτη που ηχογράφησε σε δίσκο ζωντανό της πρόγραμμα. Μαζί της πάντα και ο Μάριος Κώστογλου σε ντουέτα και σεγόντα. Το 1972 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Αθάνατα ρεμπέτικα» σε ενορχήστρωση Μίμη Πλέσσα, όπου η Μαρινέλλα ερμήνευσε σε δεύτερη εκτέλεση σπουδαία ρεμπέτικα άσματα, ενώ στις 45 στροφές τραγούδησε αρκετά τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανού, Γιώργου Κατσαρού, Νάκη Πετρίδη σε στίχους της Σώτιας Τσώτου, του Πυθαγόρα, του θεατρικού συγγραφέα Ηλία Λυμπερόπουλου, της Βαρβάρας Τσιμπούλη, Σέβης Τηλιακού και άλλων. Το 1973 εμφανίστηκε σε ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής του BBC - Γερμανική, Αυστριακή και Ελβετική Τηλεόραση - με τίτλο "Το μπουζούκι", σε σκηνοθεσία Βασίλη Μάρου ερμηνεύοντας το "Παλικάρι μου" (Στ.Ξαρχάκου-Ν.Γκάτσου) και το "Που πάνε εκείνα τα παιδιά" (Στ.Βλαβιανού-Πυθαγόρα).







"Η Σοφία Βέμπο την πίστευε. Ήταν μια φανατική Μαρινελλική. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, πως κάποιο βράδυ στο κέντρο Stork, καθώς τραγούδαγε η Μαρινέλλα το "Ερήνη", έσκυψε και μου 'πε γεμάτη ανυπόκριτο θαυμασμό: "Μεγάλη τραγουδίστρια! Λοιπόν να σου πω Μίμη; Το "Ερήνη" το λέει καλύτερα από μένα". Και δεν έλεγε ψέματα. Ήταν αποθεωτική!"

Μίμης Τραϊφόρος









Το 1978 κυκλοφορεί η πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά με τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Πρόκειται για το δίσκο «Η Μαρινέλλα του σήμερα σε τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου», ο οποίος σύντομα ξεπερνά τις 200.000 πωλήσεις αντιτύπων και γίνεται πλατινένιος. Τα τραγούδια του δίσκου είναι πασίγνωστα και χιλιοτραγουδισμένα. Στο δίσκο αυτό η Μαρινέλλα συνεργάζεται με τον σπουδαίο στιχουργό Μάνο Ελευθερίου ο οποίος της δίνει, μεταξύ άλλων, ένα αριστουργηματικό τραγούδι αφιερωμένο στη μεγάλη στιχουργό του λαϊκού τραγουδιού, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Εξίσου σημαντικό ρόλο στο δίσκο παίζει και ο σπουδαίος στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο του Τ.Βοσκόπουλου, «Τραγούδα θεατρίνε» ο οποίος γίνεται χρυσός. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί και ο δίσκος «Σ' αγαπώ», ο οποίος ξεπερνά τις 50.000 πωλήσεις αντιτύπων και γίνεται χρυσός. Παράλληλα, εκείνη την εποχή συνεχίζει να εμφανίζεται στο «Zoom» με τους Αδελφούς Τζαβάρα ενώ στην παρέα προστίθενται ο Γιώργος Πολυχρονιάδης και ο Δάκης.




«Ανέκαθεν ένιωθα θαυμασμό για το ταλέντο της και είμαι ευτυχής που ήρθε η στιγμή να παρουσιάσω μαζί της μια ολόκληρωμένη δουλειά. Πιστεύοντας στην απεριόριστη τραγουδιστική γκάμα που διαθέτει, της έγραψα τραγούδια που ανήκουν σε δύο προσφιλή είδη μουσικής για τον Έλληνα ακροάτή. Το έντεχνο λαϊκό και το σημερινό ελαφρό. Η Μαρινέλλα, τόσο στο ένα όσο και στο άλλο είδος αναδεικνύεται για άλλη μια φορά μια μεγάλη ερμηνεύτρια!»

Γιώργος Χατζηνάσιος




"Αλλά η Μαρινέλλα δεν είναι απλά και μόνο μια φωνή. Είναι μια κίνηση, μια έκφραση, είναι τα χέρια της. Είναι ο τρόπος που σε παρασύρει και σου επιβάλλεται. Είναι ο τρόπος που σε τραβάει σ' έναν ανεμοστρόβιλο, καθώς γίνεται τρυφερή, καθώς γελάει, καθώς το "παίζει", καθώς κλαίει σχεδόν.»






«Όταν η Μαρινέλλα πήρε το μικρόφωνο στα χέρια της, έμεινα σαν κεραυνοβολημένος! Να την ακούσω ή να την κοιτάξω; Δεν είναι μόνο η φωνή που διαθέτει, είναι και η κίνηση που την κάνει ξεχωριστή. Αν αποφάσιζε να κάνει καριέρα στην Ευρώπη θα αρκούσαν μερικές εβδομάδες για να μιλά γι' αυτήν όλη η Κοινή Αγορά.»

Τσεζάρε Μπετίνι





















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας