11 Ιαν 2015

Να μην ξεχάσω να γιορτάσω τις επιτυχίες μου





«Εσείς τι θα κάνετε τις γιορτές;» είναι η ερώτηση των ημερών. Τόσο συνηθισμένη που ίσως ξεχνάμε τη σημασία της λέξης που έρχεται στο προσκήνιο: Γιορτή. Λέξη χαράς. Εικόνα ευφορίας. Μια έννοια με δύναμη. Μήπως την έχουμε υποτιμήσει;

Περιμένουμε παθητικά το ημερολόγιο για να γιορτάσουμε. Γενέθλια, Χριστούγεννα, ονομαστικές εορτές. Τον υπόλοιπο χρόνο αναζητούμε ψυχαγωγία ή διασκέδαση. Η γιορτή όμως είναι στάση ενεργητική. Αποφασίζουμε να γιορτάσουμε κάτι. Στρέφουμε την προσοχή μας εκεί και του δίνουμε αξία. Πόσο συχνά το κάνουμε; Και με τι αφορμή;

Πολλοί μπορεί να ξεχνάμε τις πιο αυτονόητες. Τις μικρές ή μεγάλες νίκες μας. Τις επιτυχίες μας – όσο ταπεινές κι αν φαίνονται. Τα βήματα που κάναμε μπροστά στο κυνήγι των ονείρων μας. Για κάποιους ίσως ακούγεται παιδικό. Για άλλους ενοχικό.

Οι άνθρωποι έχουμε τη συνήθεια να εστιάζουμε στα λάθη μας. Γιατί είναι κακό όμως να χειροκροτούμε και τις επιτυχίες; Ετσι απλά! Για να αποδεικνύουμε ότι υπήρξαν. Για να πάρουμε στα σοβαρά τους κόπους μας, να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση. Γιατί όχι, και περηφάνια. Το να γιορτάζουμε τις νίκες μας είναι μια ευκαιρία χρήσιμης ανασκόπησης όσων καταφέραμε και δεν προλάβαμε ή ξεχάσαμε να δώσουμε σημασία γιατί περάσαμε γρήγορα στον επόμενο στόχο. Η γιορτή μετατρέπεται έτσι σε μήνυμα επιβεβαίωσης και κινητοποίησης. Γίνεται έμπνευση και καύσιμο για να συνεχίσουμε σε μια πορεία εξέλιξης. Γιατί λοιπόν να μην είναι το πρώτο δώρο για τον νέο χρόνο; Η αλλαγή της χρονιάς είναι από τις καλύτερες αφορμές για να κάνουμε παύση, να αναλογιστούμε τι καταφέραμε και να το γιορτάσουμε.

Και αν η ανασκόπηση σκοντάφτει σε όσα δεν πήγαν και τόσο καλά, δεν είναι λόγος παραίτησης. Τα λάθη είναι απόδειξη ότι συνεχίζουμε να μαθαίνουμε. Ας αναλογιστούμε τι μάθαμε από τις δύσκολες εμπειρίες της χρονιάς. Για ποια αντιμετώπισή τους είμαστε περήφανοι. Ποιες ευκαιρίες αλλαγής προέκυψαν από τα εμπόδια.

Καθώς τελειώνει η χρονιά, ας κάνουμε μια λίστα με ό,τι καταφέραμε μέσα στο 2014 και ας το τιμήσουμε. Οι γιορτές φέτος θα αποκτήσουν επιπλέον νόημα και η νέα χρονιά άρωμα αισιοδοξίας.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας