11 Ιαν 2015

Το οικονομικό προγραμμα της ΝΔ παρουσίασε ο Αντ.Σαμαράς





Ως προσωπικό στοίχημα χαρακτήρισε τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας το μεσημέρι του Σαββάτου από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια του οδικού χάρτη για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, όπως είπε με έμφαση, εξήγγειλε συγκεκριμένες μειώσεις φόρων, ενώ δεσμεύτηκε για μη μείωση σε συντάξεις και μισθούς και για λελογισμένες, σταδιακές και νοικοκυρεμένες αυξήσεις, αλλά και σε εξάλειψη αδικιών.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε, ότι ως πρωθυπουργός που έκλεισε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς, εγγυάται επίσης και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από το 2015, τη χορήγηση επιδόματος στους υπερήλικες ομογενείς (Ποντίους και Βορειοηπειρώτες), ενώ δεσμεύτηκε για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η «εθνική πίτα θα μεγαλώσει» (σ.σ. εννοούσε το ΑΕΠ) και υποστήριξε, ότι η επόμενη μεγάλη ανατροπή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών σταδιακά, βήμα-βήμα, διότι όπως είπε, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε την επιστροφή στο χθες.

Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε ουσιαστικά τη βοήθεια των θεσμικών εταίρων, λέγοντας ότι εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους πιστωτές, θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος και άρα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μια υπεύθυνη κυβέρνηση, ως ανταμοιβή, διότι έπιασε τους στόχους, χωρίς σύγκρουση με τους εταίρους και μονομερείς ενέργειες, θα κερδίσει μείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για στήριξη των κοινωνικά αδυνάτων, χωρίς να ανατραπεί το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και στην ομιλία του έχει πολλές αιχμές, για την αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης επανέφερε για το ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα του Μαϊου του 2014, ότι είναι ένα ατύχημα (σ.σ. εννοούσε ενδεχόμενη εκλογική νίκη) που δεν θα συμβεί, υπενθύμισε την Αργεντινή που χρεοκόπησε, ενώ έκανε σαφή διαχωρισμό στη δική του οικονομική πρόταση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και χαρακτήρισε ουσιαστικά σοβιετικού τύπου με βασικό στοιχείο τον κρατισμό.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρουσίαση του οδικού χάρτη με αναφορά στον ΕΝΦΙΑ (σ.σ. επέφερε σημαντική ρήξη με τον αστικό κόσμο που στήριζε παραδοσιακά ΝΔ) και τόνισε ότι θα μειωθεί από το 2015, ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ και θα αποδοθεί απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος μέχρι το 33% (από 42% ανώτατο συντελεστή σήμερα), αλλά και σε σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Μίλησε για ενιαίο φόρο επιχειρηματικών κερδών, δηλ. μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%. Αναφέρθηκε στην επέκταση απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στην

κατάργηση πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία και στη θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε με έμφαση και στην ανάγκη εξάλειψης των στρεβλώσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και ειδικά αναφέρθηκε σε όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 62 ετών (76% στο δημόσιο και 74% στο ΙΚΑ) είπε και εξαίρεσε τους πιλότους, ειδικές κατηγορίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τα βαρέα. Ουσιαστικά μίλησε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από τα 62 έτη, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ανατροπή οικογενειακών προγραμματισμών, αλλά σταδιακά θα εξαλειφθούν αδικίες.

«Είμαι βέβαιος, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα θελήσει να κινηθεί από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο ναρκοπέδιο» είπε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τα επίπεδα ευημερίας και εισοδήματος προ κρίσης έως το 2020. Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές, το τρίπτυχο που επικαλέστηκε είναι: «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνισμός παντού, ανατροπές παντού εμείς θέλουμε το μέλλον στα χέρια των Ελλήνων».

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη συνεισφορά των ηγετικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και τι θα συνεισφέρουν τα επόμενα 5-6 έτη στο ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά:

α) Αγροτικός τομέας, 13 δισεκ. ευρώ και 315 χιλ. θέσεις εργασίας,

β) τουρισμός 16,5 δισεκ. ευρώ και 225 χιλ. θέσεις εργασίας, γ) ενέργεια, περιβάλλον, κ.α., 9,5 δισεκ. και 40 χιλ. θέσεις εργασίας, δ) έρευνα-τεχνολογία, 2 δισεκ. ευρώ και 50 χιλ. θέσεις εργασίας, ε) ναυτιλία 8,5 δισεκ. ευρώ και 70 χιλ. θέσεις εργασίας, κ.α.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός, απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα πόσες επενδύσεις χρειάζονται, υποστήριξε ότι το ποσό αυτό προσεγγίσει τα 150 δισεκ. ευρώ και ανέφερε αναλυτικά από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα, όπως π.χ. ιδιωτικά κεφάλαια, πακέτο Γιουνκέρ, ΕΣΠΑ

Επί της κρίσιμης εκλογικής μάχης, στο τέλος της ομιλίας του προέταξε το σύνθημα της ΝΔ ότι πρέπει να παραμείνει η χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη και να μην παίζει κανείς την Ελλάδα στα ζάρια.

«Ο ελληνικός λαός πίστεψε το λεφτά υπάρχουν το 2009 και τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας για να βάλουν το μνημόνιο το 2010. Και τώρα βγαίνουμε από αυτό τον εφιάλτη και κανείς δεν θέλει να τον ζήσει» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν θα κερδίσει η ΝΔ αλλά η Ελλάδα θα κερδίσει με τη ΝΔ».


ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας