18 Ιαν 2015

Πέτρα: Πώς σχηματίζεται και πώς να την αποφύγετε




Ακόμα κι αν φροντίζετε καλά τα δόντια σας, είναι σίγουρο ότι έχετε ακόμα πολλά βακτήρια στο στόμα σας.

Αυτά, αναμιγνύονται με πρωτεΐνες και άλλα υποπροϊόντα των τροφών για να σχηματίσουν μια κολλώδη ταινία/φιλμ που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Αυτή η ουσία, περιβάλλει τα δόντια σας, περνάει κάτω από τα ούλα σας και κολλάει στα σφραγίσματα που τυχόν έχετε.

Κάθε φορά που τρώτε κάτι, τα βακτήρια δημιουργούν οξέα που μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Τα οξέα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή στα ούλα. Αλλά, εάν αφαιρείτε την πλάκα τακτικά, μπορείτε να αποτρέψετε τη μόνιμη φθορά των δοντιών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ανακύπτουν εάν η πλάκα παραμείνει στα δόντια σας και σκληρύνει τόσο, ώστε να δημιουργηθεί πέτρα. Η πέτρα δυσκολεύει το βούρτσισμα των δοντιών και οδηγεί σε οδοντικές κοιλότητες.

Κάθε πέτρα που σχηματίζεται πάνω από τη γραμμή ούλων σας, σας κάνει ιδιαίτερο κακό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια μπορεί να ερεθίσουν και να βλάψουν τα ούλα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική ασθένεια των ούλων.

Η πιο ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Μπορεί συνήθως να σταματήσει και να αντιστραφεί αν βουρτσίζετε και επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Αν όχι, μπορεί να εξαπλωθεί και να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον σχηματισμό πέτρας

-Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες που είναι ικανές να χωρέσουν ανάμεσα στα δόντια σας.

-Επιλέξτε οδοντόκρεμα με φθόριο για την καταπολέμηση της πέτρας. Το φθόριο θα βοηθήσει επίσης στην επισκευή της βλάβης στο σμάλτο των δοντιών. Ορισμένα προϊόντα έχουν μια ουσία που ονομάζεται triclosan και η οποία καταπολεμάει τα βακτήρια της πλάκας.

-Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Το οδοντικό νήμα είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρύνετε την πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας, ειδικά σε περιοχές που είναι δύσκολο να φθάσει η οδοντόβουρτσα.

-Προσέχετε τη διατροφή σας. Τα βακτήρια στο στόμα σας ευδοκιμούν από ζαχαρούχες και αμυλούχες τροφές, οι οποίες απελευθερώνουν επιβλαβή οξέα. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα ζαχαρούχων τροφών που καταναλώνετε.

-Βουρτσίστε τα δόντια σας και πιείτε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια και μετά από τα γεύματα.

-Μην καπνίζετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να έχουν πέτρα στα δόντια.


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας