11 Ιαν 2015

Σπιρομέτρηση κάθε χρόνο μετά τα 40



Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης


Υπάρχουν τρόποι να γίνει το κάπνισμα λιγότερο ανθυγιεινό;

Υπάρχει πάντα μια προσπάθεια της καπνοβιομηχανίας ώστε να κάνει το κάπνισμα να φαίνεται λιγότερο ανθυγιεινό, όπως είναι η δημιουργία των λάιτ τσιγάρων, η αντικατάσταση χημικών του χαρτιού.

Υπάρχει η φήμη ότι είναι καλύτερο να μην το καπνίζεις μέχρι το φίλτρο, αλλά να αφήνεις πέντε εκατοστά. Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα άλλοθι για να νομίζει ο καπνιστής ότι κάνει κάτι λιγότερο επικίνδυνο. Δεν έχει αποδειχθεί τίποτα επιστημονικά. Στην περίπτωση των λάιτ μάλιστα αποδείχθηκε το αντίθετο.

Τι εξετάσεις και κάθε πότε πρέπει να κάνει ο καπνιστής για να έχει το κεφάλι του ήσυχο;

Οι συνέπειες του καπνίσματος εμφανίζονται 20 χρόνια από την έναρξη της συνήθειας. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αξονική χαμηλής ακτινοβολίας βρίσκει νωρίς τον καρκίνο. Αλλά το όφελος είναι μικρό, διότι είναι ακριβή και πρέπει να γίνεται πολύ συχνά, επίσης δείχνει και καλοήθειες που οδηγούν σε μη απαραίτητα χειρουργεία.

Τον καρκίνο του πνεύμονα τον πετυχαίνεις σπάνια σε αρχικό στάδιο, διότι εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα. Θα πρέπει να γίνεται σπιρομέτρηση σε ετήσια βάση από την ηλικία των 40 για τη νόσο των καπνιστών.

Σε τι βοηθάει το τσιγάρο και είναι ευχάριστο και απαραίτητο σε κάποιους;

Το τσιγάρο αυξάνει τη διαύγεια, χαλαρώνει για λίγο, αλλά τελικά οδηγεί σε νευρικότητα και υπερβολική ευερεθιστότητα. Επίσης, βοηθάει την περισταλτική κίνηση των εντέρων, δηλαδή τους δυσκοίλιους να χαλαρώσουν στην τουαλέτα.

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας