2 Δεκ 2014

Την κατάργηση της διάταξης για τις οροθετικές ιερόδουλες ζητούν τέσσερις φορείς



Αθήνα
Την άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων για οροθετικές ιερόδουλες με το αιτιολογικό της προστασίας της δημόσιας υγείας ζητούν το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ-ΨΝΑ, το ΑΡΓΩ-ΨΝΘ και η ΕΕΔΑ με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το ΗIV/AIDS αλλά και την πρόσφατη αυτοκτονία εκδιδόμενης οροθετικής που είχες διαπομπευθεί το Μάιο του 2012.

Αυτοκτόνησε οροθετική που είχε διαπομπευθεί το 2012 Η διάταξη ΓΥ/39Α «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» ορίζει ότι επιβάλλεται υγειονομική εξέταση, απομόνωση και υποχρεωτική θεραπευτική αγωγή για νοσήματα που κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Περιλαμβάνει εκτενή λίστα νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η γρίπη, η φυματίωση, η ελονοσία, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα, η σύφιλη και άλλα, όπως και ο ιός HIV.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε εκδοθεί πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και στη συνέχεια καταργήθηκε, για να τεθεί τελικά και πάλι σε ισχύ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, τον Ιούνιο του 2013. Βάσει της διάταξης, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να προσάγει άτομα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι εκδίδονται, είναι χρήστες ουσιών ή μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και να τα υποβάλει σε υποχρεωτική εξέταση για HIV ή άλλα λοιμώδη νοσήματα, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η εφαρμογή της ΓΥ/39Α είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή δεκάδων γυναικών φερόμενων ως εκδιδομένων το 2012, οι οποίες υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικές εξετάσεις. Στη συνέχεια με το αιτιολογικό της προστασίας της δημόσιας υγείας δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία τους, όπως φωτογραφίες και ιατρικά δεδομένα και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Τελικά όλες αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερες.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν την ελληνική Πολιτεία να προβεί φέτος σε κάτι περισσότερο από τις συνήθεις δηλώσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για το HIV/AIDS.

Tην καλούν να καταργήσει την υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α υποστηρίζοντας ότι «ποινικοποιεί την ασθένεια, παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλονίζει την εμπιστοσύνη όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια προς τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ όλες οι οροθετικές γυναίκες τα ονόματα και οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

Οι τέσσερις φορείς επισημαίνουν ότι «για την Κατερίνα και πολλούς ακόμα συνανθρώπους μας είναι, δυστυχώς, πολύ αργά. Είναι ώρα, όμως, η πρακτική της καταστολής και της τιμωρίας να σταματήσει. Η Πολιτεία πρέπει να πράξει το αυτονόητο, αποσύροντας τη διάταξη. Το οφείλει στη μνήμη της Κατερίνας, το οφείλει σε όσους υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και στοχοποίηση, ενώ έχουν ανάγκη από φροντίδα, το οφείλει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η συνοχή της οποίας δοκιμάζεται καθημερινά από την κρίση».

ΠΗΓΗ: health.in.gr

1 σχόλιο :

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας