24 Νοε 2014

Τα απαιτητικά για το μυαλό επαγγέλματα «βελτιώνουν τη μνήμη»


Οι άνθρωποι με νοητικώς απαιτητικά επαγγέλματα, όπως οι δικηγόροι και οι γραφίστες, ενδέχεται να έχουν καλύτερη μνήμη όταν γεράσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, οι οποίοι υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων περισσότερους από 1.000 εβδομηντάχρονους Σκωτσέζους.

Όποιος διαπίστωσαν, όσοι είχαν πολύπλοκα επαγγέλματα καθ’ όλο τον εργασιακό βίο τους, επέτυχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης και σκέψης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα επαγγέλματα που απαιτούν συνεχή πνευματική εξάσκηση, δημιουργούν ένα «νοητικό απόθεμα» που μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την ηλικιακή φθορά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology», τα τεστ που συμπλήρωσαν οι εθελοντές τους είχαν σχεδιασθεί για να αξιολογήσουν τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και την γενικότερη ικανότητα σκέψης.

Όσοι από αυτούς είχαν ασκήσει επαγγέλματα που απαιτούσαν πολύπλοκες νοητικές δεξιότητες επειδή αφορούσαν επεξεργασία στοιχείων ή διαχείριση ανθρώπων (όπως η διοίκηση επιχειρήσεων και η διδασκαλία) είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ απ’ ό,τι όσοι είχαν λιγότερο απαιτητικά για το μυαλό επαγγέλματα (όπως εργάτες, βιβλιοδέτες ή μεταφορείς).

Για να βεβαιωθούν για τον αντίκτυπο του επαγγέλματος στις νοητικές δεξιότητες στην τρίτη ηλικία, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδόσεις των ίδιων εθελοντών σε νοητικά τεστ που είχαν κάνει το 1947, όταν ήταν 11χρονα παιδιά.

Όπως διαπίστωσαν, οι τυχόν διαφορές στις νοητικές δεξιότητές τους είχαν αμβλυνθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και πάλι υπήρχε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ενασχόληση με την διαπραγμάτευση, την σύνθεση στοιχείων και την διδαχή στον εργασιακό βίο με τη μνήμη έπειτα από τη συνταξιοδότηση.

«Ο δείκτης νοημοσύνης των εθελοντών μας στα 11 τους χρόνια, εξηγούσε μόνο κατά περίπου 50% τη διαφορά τις νοητικές δεξιότητες αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Γκόου, λέκτορας Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Heriot-Watt.

Και συνέχισε: «Αν και αληθεύει πως οι άνθρωποι με υψηλότερες πρώιμες νοητικές δεξιότητες είναι πιθανότερο να ασχοληθούν με πολυπλοκότερα επαγγέλματα, τα επαγγέλματα αυτά ως φαίνεται παρέχουν πρόσθετο πλεονέκτημα στις ύστερες νοητικές δεξιότητες».

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη πως όσο πιο δραστήριο διατηρούμε τον εγκέφαλό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, τόσο πιο προστατευμένος πιθανώς θα είναι όταν γεράσουμε, σχολίασε ο δρ Σάιμον Ρίντλεϋ, επικεφαλής Έρευνας στον οργανισμό Alzheimer's Research UK.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας